fredag 31 oktober 2008

Ännu mer om Moleskine

En läsvärd artikel – "Cultural Fetish Objects Observed: Moleskine Notebooks" – här. Jag är tudelad: använda, eller inte använda... de är så djävla läckra, men också dyra... och det känns inte så lite pretentiöst att vara Moleskinebrukare...

måndag 27 oktober 2008

Bokrecension: Blodröd måne

Blodröd måne är skriven av James Ellroy. Boken är del ett i trilogin "L. A. Noir".

Blodröd måne är en utmärkt mörk och kall kriminalroman. Lloyd Hopkins är den notoriskt otrogne polisen med genialisk förmåga att lösa brott. I Blodröd måne ställs han inför en seriemördare som tar livet av kvinnor i Los Angeles. Steg för steg nystar han upp fallet och finner samband och sammanhang, och boken drivs kraftigt framåt mot upplösningen, då mördaren och Hopkins ställs ansikte mot ansikte.

James Ellroy skriver en hårdkokt och direkt prosa som är starkt tilltalande. Här finns inte mycket utsirningar i språket. Det är sakligt och aldrig utdraget. Det är så som jag vill att en roman ska vara skriven. Jag läser sällan kriminalromaner. Men Blodröd måne ger mersmak, åtminstone i sådan mån att jag vill läsa del två och tre i trilogin.

Så visst rekommenderar jag det här verket – om man nu uppskattar den icke-hukande typ av bok som detta är.

onsdag 22 oktober 2008

Birro stänger bloggen

Marcus Birro stänger sin självutlämnande blogg. Eftersom påhoppen blivit så vassa och personliga att Birro fått nog.

torsdag 16 oktober 2008

Diktdoktorn

Skrivtips tipsar om Dagens Nyheters diktdoktor. Där kan man få ett exempel på hur man gör en dikt mer koncis, hur man kapar och behåller och rentav förstärker budskapet och intrycket.

Skriv för fan

Skriv för fan! Skriv vaddå? Skriv! Skriv slamsor
och brottstycken, skriv lösrycktheter och
halvfärdigheter. Kleta med bred pensel,
skär med skalpell... Skriv för fan, skriv,
skriv, skriv. Ljug, dramatisera, sminka,
förminska. Skriv!

torsdag 9 oktober 2008

Aforistik

Jag läser The Oxford Book of Aphorisms (red. John Gross).

Aforistik tycker jag om. Aforismen är underbart koncis, den uttrycker en konkret tanke, och är ofta cynisk och oortodox, emellanåt humoristisk. Det finns inte plats för något babbel i aforismen, inte ett ord mer än nödvändigt ryms... — det är så stilistiskt, så rakt, så vasst.

Några exempel från boken (som jag inte läst ut, men som jag varmt rekommenderar):
"It is far from easy to determine whether Nature has proved to man a kind parent or a merciless stepmother."
– Plinus d.ä.
"Bees are not as busy as we think they are. They just can't buzz any slower."
– Kin Hubbard
"If God were not a necessary beeing of Himself, He might almost seem to be made for the use and benefit of men."
– John Tillotson
Utmärkt!

Jean-Marie Gustave Le Clézio och Proust

Jag har ingenting läst av Jean-Marie Gustave Le Clézio. Jag hade aldrig hört talas om honom, innan jag checkade upp vem som vunnit på Aftonbladets hemsida. Uppenbarligen är jag inte tillräckligt påläst på nobelprisvärdig litteratur...

Men, just det – jag läser Proust. Fastän han aldrig fick priset, så får han väl ändå anses vara finlitteratur. Men fan vilket språk! Jag brukar affekterat skriva mig varm för ett koncist och tillknäppt men innehållsrikt språk. Proust är inte koncis, men språket är så bra, att han fyller ut de täta styckena ändå – och det känns helt enkelt bra att läsa.

söndag 5 oktober 2008

Bokrecension: Att göra sin egen bok

Att göra sin egen bok: Redaktionella, typografiska och tekniska råd är skriven av Krister Gidlund.

Den här boken är lite lustig. Dels innehåller den bra råd om hur man kan gå till väga för att ge ut sin bok privat (gör så mycket du kan själv, och låt en bokbindare sätta ihop volymen). Men den innehåller också politiska reflexioner av författaren. Se här:
"Den struntpratande men verserade middagstalaren är sålunda borgerlighetens hjälte, medan allvarligt syftande men något ohyvlat skrivande brukar stämplas som pinsamma övertramp." (sid. 26)
Det är mest i bokens första del som författaren gör den här typen av uttalanden.

Men annars finns gott om inspiration för den som vill se sina ord inbundna. Det finns också exempel på hur man kan och hur man inte bör publicera en text rent typografiskt. Och i slutet av boken finns en ordlista över typografiska begrepp som kan vara bra att känna till.

Att göra sin egen bok har 123 sidor och säljs för 37 kronor på adlibris.se.

fredag 3 oktober 2008

Bokrecension: En komikers uppväxt

En komikers uppväxt är en berättelse utan hjältar. Jonas Gardell skriver här om mellanstadieeleven Juha, som inte får vara med de coola ungarna i klassen, men som också vägrar att identifiera sig med de utstötta i samma klass. Juha gör allt för att vara lustig, och så vinna de andras gillande. Men utanför skolan umgås han gärna med Jenny, stackars Jenny, som skoffas åt sidan när det inte passar. Emellanåt står han rentav ut med Thomas, killen som mobbas sönder och samman.

En komikers uppväxt är en mörk historia, som påminner om vilket djävla helvete skolgången kan vara. Genom hela boken är varje situation solkad av dyster svärta:
"Det är en strålande vacker måndag i början av maj. Björkarna är nyutspruckna. Sävbyholm har exploderat i ett friskt och starkt fyrverkeri av ljust gröna löv. Allt är pånyttfött. Ritva är vårallergisk." (sid. 209)
Stilmässigt är boken välskriven. Kapitlen är föredömligt koncisa. Texter om Juhas barndom skrivs i romanform; inblickar i Juhas vuxenliv som komiker ges genom texter i brevform som sprängts in i boken som separata kapitel.

Boken är inte nåt man blir glad av. Men den har stora kvaliteter.

torsdag 2 oktober 2008

Kontorspolicy

Läs en bra dikt här. Lena Lidén heter författaren och "Kontorspolicy" heter texten. Första stroferna:
"Klädsel: Kom
till jobbet
klädd efter din
lön."