Jack London |
* * *
Love of Life and Other Stories innehåller åtta historier, där London i samtliga fall är i sitt esse och låter sin talang som historieberättare helt komma till sin rätt. Berättelserna utspelar sig i regel i närheten av förra sekelskiftet eller något tidigare, och har oftast en anknytning till eller utspelar sig direkt i vildmarken.
En parallell författargärning erbjuder sig möjligen i vår svenske Dan Andersson (1888-1920), som också han hade en förkärlek för att med lätta ord skildra stora känslor i civilisationens utmarker. Men där Anderssons texter i regel utspelar sig i norrländska skogar, utspelar sig Londons texter ofta på iskalla vidder i Norra Nordamerika, där människor och djur kämpar mot hunger och kyla och umbäranden av olika slag.
Med en särskilt säker hand lyckas dessutom London skildra just djurens, i synnerhet hundarnas, liv. Också dessa tecknas med klara ord i flera dimensioner, och får så djup och berör läsaren. Inte minst är det fallet i berättelsen om "Brown Wolf", en hund som dyker upp i ett amerikanskt pars liv, och som de tämjer steg för steg, fastän hunden uppenbarligen kommer norr ifrån och synes vilja vandra tillbaka dit igen.
Historierna i Love of Life and Other Stories är fulla av must och ett slags suggestiv naturromantik som dock aldrig slår över i koketteri. Vildmarken är svår att leva i, och endast med möda kan människorna överleva där. Hungern och kylan är ständiga fiender till många av de gestalter som London målar för läsarens ögon.
Så är det till exempel för personen i titelnovellen, "Love of Life", som handlar om en guldgrävare som försöker ta sig ut till kusten, men vars liv av umbärandena hänger på i allt tunnare tråd. Han har övergivits av sin kamrat, som inte väntar när huvudpersonen vrickar foten, utan drar vidare. Till sist slår en sjuklig varg följe med den framhasande figuren, och en spänning uppstår: vem skall bli vems bane?
* * *
Samtliga historier i samlingen är gripande. Men särskilt starkt intryck gör på mig novellen "The White Man's Way". Den utspelar sig i ett guldgrävarläger, där ett fem individer missat sista båten för att ta sig söderut. De bereder sig på att övervintra: förnödenheter har de, och tak över huvudet.
Men vid frukosten en morgon träder en av dem en och skjuter ihjäl två av de andra innan han övermannas. Vad som följer sedan är en uppvisning i hur pragmatiskt tänkande blandas med ideologiska överväganden. Vad skall de två som överlevt attentatet, en man och hans hustru, göra med mördaren? Bör de skjuta honom? Och varför sköt han själv ihjäl sina kamrater?
Etiska dilemman ställs på sin spets, innan det hela får sin lösning. Då har läsaren – åtminstone den här läsaren – tagit stort intryck både av berättelsens handling och det sätt som den berättas på.
* * *
Londons språk är förrädiskt enkelt. Enkelt på det vis, som bara riktigt bra historieberättare förmår göra det. Det känns som att de frusna människorna i novellerna träder oss till mötes, trots att det gått hundra år sedan de kom till. Det känns som om London själv sitter vid en brasa i en timmerstuga och berättar för sina kamrater om människor han mött och händelser han varit med om.
Så den som vill lyssna på en historieberättare av rang, gör rätt i att slå sig ner med Jack Londons Love of Life and Other Stories.
– – –
Love of Life and Other Stories, Jack London. Macmillan Company 1913. Digitaliserad som epub av Project Gutenberg.
0 kommentarer:
Skicka en kommentar