tisdag 28 december 2010

Hemingways självmord

Ernest Hemingway tog sitt liv den 2 juli 1961. Han var då 61 år gammal.

Tidigt på söndagsmorgonen plockade Ernest Hemingway, klädd i morgonrock och pyjamas, fram favoritgeväret ur vapenskåpet och ställde sig vid entrén i sitt hus i Ketchum, Idaho. Där stoppade han mynningen på det dubbelpipiga hagelgeväret i munnen och tryckte av ett ensamt skott. Hustrun Mary låg och sov, men vaknade av smällen. Hon fann sin make i tamburen. Klockan 07.40 på morgonen hade läkaren hunnit dit, som bara hade att konstatera att Ernest Hemingway var död. På familjens begäran genomfördes ingen obduktion. Från kyrkans håll menade man att Hemingway inte varit vid sina sinnens fulla bruk när han tog sitt liv. Man kunde därför ge honom en katolsk begravning. Mary själv menade också inledningsvis, att skottet varit en olycka.

* * *

Hemingway tog sitt liv med ett gevär han kände väl. Han hade använt det vid skyttetävlingar på Kuba, vid ankjakt i Italien och på safari i Afrika. Efter att Hemingway använt det för att skjuta sig, lämnades det in till en vapenaffär. Där förstördes det mesta av det, och delarna begravdes på ett fält. Några småbitar av det lär dock fortfarande finnas kvar hos affärens ägare.

* * *

Så hade då Hemingway gjort som sin far och tagit sitt liv. Även en broder, en syster, och, på nittiotalet, en sondotter, gjorde detsamma.

Hemingway, nobelpristagaren, en av de största författarna i världslitteraturen, lämnade inget avskedsbrev.
– – –
Källor:
Wikipedia
Wikianswers

New York Times

Garden and Gun

Yahoo! Answers

0 kommentarer: