Jag har inte läst Bokhandlaren i Kabul av Åsne Seierstad. Men det är ju bekant att familjen hon en gång bodde hos i Afghanistan och vars tillvaro hon skildrar, inte blev särskilt nöjda med boken. Så de stämmer henne. Oslo tingsrätt har gett en av familjens hustrur rätt till 245 000 kronor i skadestånd, varav 120 000 ska betalas av Seierstad själv, enligt Dagens Nyheter. Detta för att, vad jag förstår på Aftonbladets artikel, familjen inte anonymiserats tillräckligt, blivit felciterade och fått »utstå mycket« på grund av boken...
Det här gör ju för det första att jag vill läsa Bokhandlaren i Kabul. För det andra påminns jag om hur mycket jag tycker om reportageböcker, för vad jag förstår det är boken i fråga just en sådan. För det tredje tycker jag det känns mycket obehagligt att en författare och journalist kan fällas och tvingas betala skadestånd på grund av att hon skildrat, mer eller mindre dokumentärt, sin tillvaro hos en familj i en annan kultur. I synnerhet om det inte funnits något skrivet mellan parterna på förhand, om vilka gränser familjen sätter upp för vad författaren får skildra. Och ett sådant avtal vore i sig, menar jag, skäl att inte skriva om dem alls: en fjättrad författare är en hemsk tanke!
Så, jag antar att Seierstad överklagar. Baserat på det lilla jag vet, utan att ha läst boken, hoppas jag nästa rättsinstans sätter ner foten och ställer sig på det fria ordets sida.
lördag 24 juli 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
well, eftersom hon inte berättade för någon att hon samlade material till en bok är det ju lite taskigt att vräka ut familjens privatliv i det offentliga (inklusive detaljer som om de kommer ut innebär fara för familjemedlemmarna).
Var det så då? Eller är det så den ena parten hävdar, och inte den andra? –
Skicka en kommentar