måndag 19 juli 2010

Bokrecension: The People of the Abyss

The People of the Abyss är en reportagebok skriven av Jack London.

1902 reste Jack London till England för att skriva om människornas tillvaro i Londons slum. Han har ett krypin som är rent, där han kan sova ut och ta på sig rena kläder. Där sätter han också sin skrivmaskin. Och så börjar hans nedstigande i avgrunden. Han skaffar sig trasor till kläder och ger sig ut på gatorna. Genast märker han hur han får ett nytt bemötande från människorna, jämfört när han först kommit dit i sina vanliga kläder. Inga mer »sir«. Han blir »mate«. Och de trasiga, fattiga, svältande människorna öppnar upp sig för honom och berättar sina historier.

Fattigdomen han möter är utan gräns. Han står i kö till utskänkningsplatserna, delar deras förnedring när de får stå i timmar och vänta på mat hos Frälsningsarmén, och slipper knappt därifrån utan att sitta med på en gudstjänst. Han tar in på de fattigas boenden, där de får arbeta för slavlöner för att få usel mat och en sängplats i två nätter. Han ser Londonpolisen köra iväg de stackare som försöker sova utomhus – för att sova utomhus är ett brott. Han ser de prostituterade. Han hör om de som i desperation tar sina liv, han hör om mannen som tar livet av sin familj, när hans arbete inte längre kan hålla dem över svältgränsen.

London har ett socialt patos, och visar hur urtidsbefolkningen i norra Kanada har ett bättre liv, än de utslagna tusentals människorna i East End. Författaren har socialistisk övertygelse, och visar på hur den administrativa misskötseln av det brittiska imperiet lett till att de som producerar varor inte ens kan livnära sig själva.

The People of the Abyss är en produkt av sin tid. Men London känner med de trasiga londonborna. Hans prosa känns mycket fräsch, som om den inte alls skrevs för över hundra år sedan, utan helt nyss. Även om transkriberingen av londonbornas Cockney-dialekt är förhållandevis svår att begripa emellanåt, åtminstone för en som inte har engelska som modersmål.

The People of the Abyss är en utmärkt resurs för att få en inblick i det viktorianska Englands baksida. När man ser de svartvita bilderna i boken, när man läser om de tragiska, mycket tragiska, människoliven, kan man inte annat än att fundera över vad som hände med dem sen, vart de tog vägen, om någon av dem förmådde ta sig ur slummens träsk av svält, brist på arbete, trångboddhet och alkoholism.
– – –
The People of the Abyss, Jack London, Hesperus Press 2009. ISBN: 978-1-84391-450-1.

0 kommentarer: