onsdag 28 juli 2010

Fragment: Helig skrift

Jag kan sakna att ha en helig skrift, att inpränta, inspireras av, underkasta tolkningar – en skrift utan botten, med bråddjup och yta. – Men jag har världslitteraturen! När djupen inte finns utom människan, får man söka djupen i människan.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Jag kan längta efter att avsätta mer till den Helige skriften, Bibeln. Har fått som en nytändning på den.

A.

Anonym sa...

Hoppsan! Ett ord förvann, efter ordet "mer", och det var "tid".

Creutz sa...

Problemet är ju det, att det inte finns någon helig skrift. Det är det jag sörjer. Allt vad skrivet är, är emellertid skrivet av människor: det ger oss möjligheten att fördjupa oss, inte i en transcendetal gudoms tankar, utan i djupen av människoanden. Det är gott nog.

Anonym sa...

Jojo, jag har ju förstått att det är så du ser det. Och det är väl vackert att du får fördjupa dig i människors djup, även om min övertygelse är, att det inte är nog ur det evighetsperspektiv jag har.

Tack för att du bloggar. Jag orkar igenom de lite kortare inläggen, för tillfället.

A.

Creutz sa...

"Evighetsperspektiv" - vad kan väl det betyda? Nej, som sagt, allt som är skrivet, är skrivet av människor: det är det hela. Och det är mycket.

Anonym sa...

Jag hör vad du säger. Du undrar jag stilla: vad det du sörjr står för, hur det kommer sig? Skulle kunna vara ditt djup som söker Guds djup. En längtan som blir till sorg i förvillelsen. Men det är bara mina enkla tankar...

Creutz sa...

Det brukar låta så, från de kristna... Nej, jag söker inte Gud. Jag söker nedsänkning i skrift, och illusionen av bottenlös text.

Anonym sa...

Jahaja.

A.