onsdag 17 november 2010

Karin Boyes försvinnande

Hos Karin Boye Sällskapet hittar jag en text skriven av Ulf Boye (d. 1999), Karin Boyes bror. Texten heter »När Karin slutade sin bana«, och består av Ulf Boyes dagboksanteckningar, från det att han får veta att Karin Boye försvunnit från hemmet i Alingsås, till dess att hon hittas död vid Bolltorp, halvsittandes mot en sten, med en flaska vichyvatten och en sömnmedelburk bredvid sig, vidare över hur hon bars till bårhuset. Texten avslutas med några kompletterande anteckningar av Ulf Boye.

Där Karin Boye hittades finns idag en skylt som markerar minnesstenen. Dit vill jag leta mig fram. Karin Boye Sällskapet har bilder på stenen. Graven finns på Östra kyrkogården i Göteborg.

5 kommentarer:

Hanneles bok-paradis sa...

tänk att jag inte har besökt hennes grav, bara åkt spårvagn förbi..

Creutz sa...

Jag flanerade omkring på Östra och tittade på stenarna, och där låg den...! Hittade den helt av en händelse.

Josefin sa...

När jag var liten och gick i lågstadiet tog vår fröken med oss på skogsutflykt en gång i veckan till just det stället där Karin Boye tog livet av sig. Såhär i efterhand känns det lite udda. Det måste ju ha funnits andra bra ställen att dricka hemmagjord saft och leka med kottar på, menar jag.

Creutz sa...

Åh, jag är morbid nog - tydligen - för att tycka att det låter oerhört charmigt... Men då kan inte platsen ligga så otillgängligt till, alltså? Tillgänglig även nu vintertid?

Josefin sa...

Jag är också morbid, tydligen, för någon gång förra året bestämde jag mig för att ta en promenad dit och "känna historiens vingar slå" MEN det slutade med att jag gick helt vilse i bostadsområdet som ligger i angränsning till skogen. Heh. Jag har med andra ord ingen aning om hur man tar sig dit.

... Men det BORDE inte vara så svårt. Det är bara jag som har noll lokalsinne.