onsdag 31 mars 2010

Fotnotshistoria

Hur kan man annat än älska en bok som denna, The Footnote: A Curious History av Anthony Grafton? – En bok på 256 sidor om fotnotens historia!

Jag gillar fotnoter som referensmetod; även om jag själv gärna använder referenser flytande i texten, inom parentes, i en förenklad form av det så kallade Harvardssystemet. Då drivs inte blicken från den textrad man läser ner till sidfoten eller till slutnoterna i senare delen av boken. Å andra sidan kan flytande referenser också stoppa upp flödet i texten, och kan man bara förmå sig till att låta bli att läsa fotnoterna slaviskt, är naturligtvis Oxfordsystemet utmärkt. Men då ser texten genast striktare vetenskaplig ut till formen. – Så, för mer vetenskapliga texter använder jag Oxfordsystemet. För essäer eller i recensioner och liknande känns det rimligare att lämna referenser i enlighet med något som påminner om Harvardsystemet.

– Nå, The Footnote får jag försöka få tag i med tiden. Det verkar som att det blir billigare att köpa den antikvariskt från USA via Amazon.com, än ny i Sverige!

0 kommentarer: