torsdag 10 mars 2011

On a personal note...(Eller: Känningar av läskramp)

Har hoppat mellan böckerna de senaste dagarna. Flytet har jag inte sett av. Det mest intensiva intresset ägnade jag åt Oliver Twist, tills jag märkte, att jag läste en förkortad version. Det satte stopp för den läsglädjen. Ska jag ta mig igenom en tjock bok från 1800-talet, kan jag lika gärna ta mig igenom en fullständig tjock bok från 1800-talet.

* * *

Och så är det ju hälsan, som varit sviktande. Bland det mest sorgesamma med att gå omkring och vara lite sådär småsjuk, är att lusten och orken och koncentrationen vid boken minskar, och hoppandet ökar än mer... två sidor Nozick, fem sidor Dickens, en sida moralfilosofi, någon sida ur en annan klassiker, och så vidare... Som den perioden när jag inte kunde bestämma mig för vilka anteckningsböcker jag skulle använda, med resultatet att skrivandet gick ner betänkligt i intensitet...

* * *

Jag behöver nog nåt lättsmält nu. Nåt att bara kasta sig igenom för själva läsglädjens skull. Och lägga alla de andra böckerna åt sidan tills vidare.

2 kommentarer:

fabucjonas sa...

Det är en bra idé att varva sitt läsande. Det ska ju vara ROLIGT. själv läser jag tre böcker samtidigt nu och det är nog egentligen för mycket. då är det skönt att dra fram nåt riktigt lättläst som serier el. nån "skräp-litteratur" ett tag. jag försökte läsa Nietzsches Zarathustra samtidigt med Whildes makaron-version (som du recenserade) för jag gillar idén med sidoläsning som relaterar till "huvudläsningen" men det blev too much tyvärr. Fan va jag tjötar, ha det gott / J

Creutz sa...

Städade av nattduksbordet, letade fram "Doktor Glas" i behändigt format... Ro...

Och jag håller med: ROLIGT måste det vara. Det är ju det som är så gott med att ha litteraturfanatism som hobby – jag behöver inte läsa det ena eller det andra: jag har frihet att välja!

Allt gott!