torsdag 22 januari 2009

Läs Bibeln som skeptiker

En leverans med böcker jag skickat efter kom i dag. Bland böckerna var en Bibel – en av Libris miniutgåvor av bibelkommissionens nyöversättning, det vill säga Bibel 2000. Och det är verkligen en miniutgåva. Det är den minsta fullständiga bibelupplaga jag sett. Och då ingår dessutom apokryferna, noter och ett appendix med extramaterial.

Jag kan min Bibel. En gång var jag hardcore-kristen och så är jag religionsvetare. Jag kan min Bibel och jag kan min kristendom. I dag äcklas jag av allt kristet, all dess förtryck, rigiditet, vidskepelse, falska antaganden, antivetenskap... Men Bibeln bör läsas av alla i vår kultursfär. Man kommer inte ifrån dess massiva påverkan av vår historia och vår etik. Man bör känna till den inifrån genom att studera den. Inte minst gäller det oss, som aktivt tar avstånd från religiositet. Dessutom: det finns inget bättre vaccin mot kristendom än att faktiskt ta sig tid att läsa Bibeln.

Bibel 2000 är en idiomatisk översättning. Det innebär att texten överförts inte bara till svensk språkdräkt, utan i någon mån även till samtida uttryckssätt. Vill man ha en översättning som mer bokstavligt följer grundtexterna, bör man kanske läsa 1917 års översättning. Vill man ha en språkdräkt som vi lättare rör oss i kanske man bör läsa Bibel 2000.

Läs för all del Bibeln. Inte som fundamentalisterna, utan som skeptiker, med kritiska ögon. Som vi skulle läsa Koranen eller scientologitexter.

8 kommentarer:

Olivia sa...

Håller med om att Bibeln bör läsas, även av oss ateister. Jag har också läst religionsvetenskap, så jag har flera biblar som ligger och skräpar hemma.

Creutz sa...

Visst. Säga vad man vill, men dessvärre är många vardagsskeptiker mycket okunniga om kristen dogmatik: därför skjuter de lätt bredvid målet. En initierad kritik måste bygga på en välgrundad förståelse för det man kritiserar.

Pomegranate sa...

Ursäkta påflugenheten, men jag blev nyfiken på hur det kommer sig att du inte är "hardcore-kristen" längre. Förstår absolut om det är för privat och du inte vill svara. Själv hade jag en starka barnatro som gradvis bara försvann (är uppvuxen i ett ickereligiöst hem) men för många är det ju oerhört traumatiskt.

Creutz sa...

Det är en lång historia. Sammanfattningsvis kan man väl säga att jag inte intellektuellt kunde försvara kristet liv och kristen lära. Det höll inte. Samtidigt funkade det inget vidare att vara gay i en kultur där homosexualitet är synd.

Anonym sa...

För 2000 år sedan kanske det var acceptabelt men idag ser det här bara för jävligt ut:
http://fotografhelsingborg.blogg.se/bibelcitat/

Fågelflickan sa...

Även jag fick en leverans idag! Gissa vad?

Creutz sa...

Hehehe, jag kanske borde köpa lite mer Patti Smith? –

Anonym sa...

Det finns verkligen mycket i Bibeln som jag inte förstår...är kritisk av naturen...men jag tror på Jesus som min frälsare trots det!!