lördag 14 januari 2012

Citat: Caesar om Slaget vid Sabis

Caesar beskriver i sin Kriget i Gallien (Commentarii de Bello Gallico) slaget vid Sabis år 57 f.Kr., där romarna stod mot den fruktade germanstammen nervierna och deras allierade.

Romarna är nära att lida förlust, men vänder situationen och står till sist som segrare. Caesar beskriver själv nerviernas kamp och mod mot slutet av slaget:
"Men fienderna visade trots sitt ytterst förtvivlade läge en otrolig tapperhet. Då de främsta av dem stupat, klev de närmast bakomvarande upp på sina fallna kamraters lik och fortsatte striden stående på dem. Då också dessa fällts och liken hopades på varandra, stod de överlevande till sist liksom på en kulle och slungade därifrån sina kastvapen mot de våra och sände tillbaka romerska spjut, som de uppfångade."

Gaius Julius Caesar, Kriget i Gallien, Bok II, 27:3f
Tolkning: Åke Fridh
Krig förr var grymma liksom krig i dag. Men med vilken dynamik och ändå stramhet skildrar icke Caesar något av slutfasen av detta slag! Texter som dessa, öppnar onekligen ett fönster med utsikt mot den värld som fanns för 2069 år sedan. — Till stor glädje för oss historiefantaster.

0 kommentarer: