torsdag 8 oktober 2009

Conservapedia och källkritik

Ramlade över en helt osannolik sida häromdagen: Conservapedia: The Trustworthy Encyclopedia. För dem som tycker att Wikipedia är alltför liberal... Av allt att döma är dock Conservapedia inte den satir man gärna skulle vilja tro att den är. Loggan rymmer en amerikansk flagga, och artiklarna är pålitliga endast för den som inte vill få sina högerkristna familjevärden utmanade. –

Några textutdrag för att visa tendenserna:
"[Svenska kyrkan] is somewhat unique because it has decided to agree to perform a blessing ceremony for homosexuals engaging in registered partnership (full marriage for same sex couples is a matter of debate in Sweden). This Church is considered a liberal Church and does not protest against abortions, divorce, and other conservative issues." (Artikel "Sweden")
Artikeln "Homosexuality" är så förbannat tendentiös att jag inte ens orkar citera något. Den vittnar om en sån anti-intellektualism att jag saknar ord. Det kan räcka att anföra stycket 24.1, underavdelning till "Homosexual Agenda" – "The Marketing of Evil" (som syftar på en boktitel).

Artikeln om Obama anger i första stycket: "Obama spent far more per vote than McCain did: Obama spent $7.39 per vote, while McCain spent only $5.78 per vote." (Ja, i fetstil). Lite senare: "Critics of the Obama administration have coined the word "Obamunism" to describe Barack Obama's socialistic and "fascism light" economic planning policies..."

Nog sagt om detta. För ett gott skratt, som visserligen fastnar i halsen, kan intellektuella liberaler (eller intellektuella över huvud taget) logga in på Conservapedia. Sidan torde vara ett utmärkt medium för elever att testa sin urskiljningsförmåga på, när de skolas i en av den humanistiska vetenskapens ädlaste grenar: källkritiken.

Så: källkritik! Källkritik! Källkritik! – Gud, vad jag är glad att jag stiftat bekantskap med källkritisk metod!

4 kommentarer:

Magnus sa...

Sidan verkar ligga nere för tillfället, måste se vad de skriver om Sarah Palin, Communism eller om Sweden (vårt land gästspelade ju i den amerikanska valkampanjen som ett marxistiskt reservat). Men ärligt talat har den här sortnes konflikter genomslag på vanliga engelska Wikipedia också, och det är inte precis så att "liberals" alltid vinner. Artikeln om Joe the Plumber var en ständig arena för bråk: skulle den heta Joe the Plumber eller ha hans riktiga namn? Skulle upplägget vara biografiskt eller beskriva honom som en figurant i valkampanjen, alltså en som i första hand fick betydelse genom hur andra använde hans person? Skulle man skriva att han verkade ha förbindelser till det republikanska partiet, att han inte var någon licensierad rörmokare och inte i närheten av de inkomster som hans frågor förutsatte? Allt det där får ju återverkningar på hur artikeln skulle förhålla sig till retoriken i valkampen, och mycket riktigt blev det redigeringskrig om varedna maning.

WP har tyvärr inget riktigt bra sätt att handskas med problem av den arten; de regler som finns tolkas i praktiken både lokalt och ojämnt av en miljon olika användare - och dessutom är reglerna inte alltid lämpade för uppgiften at få tll en pålitlig encyklopedi.

Creutz sa...

Jag håller med. Använder WP mest som orientering, men för data som går att använda i en källförteckning, bör man nog se sig om efter något annat...

Camilla Grepe sa...

Missa inte Rilpedia!
http://sv.rilpedia.org/wiki/Huvudsida

Creutz sa...

My God! Är den på riktigt...?