lördag 26 september 2009

Rapport: Bokmässan 2009

Förra året kom jag aldrig i väg till Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg. Nå, det gjorde jag i år, även om det var förenat med stor möda. Det tog mig en timme från det att jag kört av motorvägen till dess att jag faktiskt hittat nånstans att parkera.

Och som vanligt var det mycket folk. Jag skrev några ord i anteckningsboken därinne:
Rapport bokmässan: varmt, svag lukt av svett, högtalarröster i bakgrunden, folk, folk, folk – böcker och priser. Och så är det varmt.


Jag gick omkring ganska planlöst. Förutom Vertigo, var det inte många förlag jag på förväg bestämt mig för att besöka. Och eftersom priserna på böckerna ofta är marknadspriser var det inte många klipp jag kunde göra heller. –

Men jag såg Johan Hakelius där. Jag plockade upp hans nya bok Döda vita män, en bok i anglofilins tecken, och bad honom signera den. Han beklagade att det gröna bläcket han haft i en annan penna dessvärre tagit slut.


Vid Humanisternas monter köpte jag Christer Sturmarks Tro och vetande 2.0. Jag tycker inte om titeln. Men som aggressiv ateist vill jag ha läst den. Där hos Humanisterna kunde man även i Unga Humanisters regi se till att bli avdöpt... Ett fint sätt att symboliskt bryta banden med det som man tvingades in i som liten, om man nu blivit barndöpt...


Och hos h:ström köpte jag en bok som varit slutsåld, trots att den är ny: den oefterhärmlige Nikanor Teratologens Att hata allt mänskligt liv.

Men frågan är hur jag gör nästa år. Är det verkligen mödan värt att ta sig dit och trängas med alla dessa andra tusen människor, när jag bekvämt kan skaffa information och böcker direkt genom datorn här hemma? Återstår att se.

6 kommentarer:

Andreas sa...

En av de få gångerna jag kan rekomendera tåget istället för bilen till Götet :)

Creutz sa...

Jo, det hade varit smidigare... Hittade till sist plats under Ullevi.

Anonym sa...

"Aggressiv ateist". Ja, det är ju du...låter skönt-

Vänl. A.W.

Anonym sa...

Ja, visst är datorn smidig, men det är nåt visst med svettlukt, näspetande människor och trängsel...Att vara på plats där det händer. Tycker jag.

Vänl. A.W

H Palm/Fragment sa...

Tyvärr är Teratologens senaste en besvikelse ... ett evigt upprapande av adjektiv för att beskriva de simplaste ting gör detta verk till ett "jaha". Omständligt är bara förnamnet.

På något sätt får jag för mig att han fastnat i sitt sätt att skriva de omhuldade Morfar-böckerna. Jag hoppas han kommer ur detta oskick för oss läsares skull.

Creutz sa...

Tråkigt att höra! Ska läsa "Att hata allt mänskligt liv" framöver, så får jag se om jag kan instämma.

Jag är annars en varm anhängare av Teratologen; gillade i synnerhet "Apsefiston". Liksom hans utmärkta översättning av "Så talade Zarathustra" häromsistens. Och genom sin ohämmade provokationskraft – naturligtvis "Äldreomsorgen".

Nå, mer om detta senare.