onsdag 2 september 2009

Riktlinjer för kommentarer

Det är snårigt. Det är roligt när folk tar sig tid att kommentera inläggen på bloggen. Men bland kommentarerna förekommer emellanåt också svagt begåvat klotter, som uteslutande verkar ha till syfte att irritera mig som skribent och mina sansade läsare; och lika lite som jag tolererar oförskämdheter i ett vanligt samtal, lika lite tolererar jag oförskämdheter på bloggen.

Jag kan hantera det här på ett antal olika sätt. Jag har valt denna lösning:

Följande villkor införs från och med detta inläggs publicerande:

Kommentarer får stå kvar som de skrivs, även anonyma, om de följer några riktlinjer: De ska ha någon relevans i sammanhanget. De ska följa god kommunikativ sed – och det innebär att kommentarer som enbart har provokativ verkan inte får förekomma. Negativ kritik av det skrivna får gärna förekomma, men kritiken ska vara välmotiverad och sansad.

Det är alltså inte fråga om en egentlig censur, utan en hyfsning av nivån, låt oss säga en intellektualisering. Beslutet om en tveksam kommentar får stå kvar fattar jag, beslutet är subjektivt och mitt, och fattas utifrån de nämnda riktlinjerna. Vill man uttrycka en mening som inte följer riktlinjerna är man fri att göra det i ett eget forum.

För fler texter på liknande tema, se Mediascreen, Fragment, HAX (1) och HAX (2).

8 kommentarer:

marlan sa...

Ett klokt beslut.
Det finns så mycket mindre begåvat folk med tangentbord därute.

Har du förresten läst Schopenhauer?

Lilla O sa...

Funderar just på hur jag ska göra med kommentarer då jag fått en hel del ogenomtänkta sådana den senaste tiden. Kanske är det bästa att göra ett tydligt inlägg som du gjort?!

Creutz sa...

Jo, jag kände att det fick vara nån måtta. Som sagt, saklig kritik är en sak, men rena oförskämdheter tycker jag inte att det finns nån mening att ta, lika lite som jag skulle göra det i ett samtal med nån.

Och marlan, ja, Schopenhauer gillar jag! – Jag har försökt mig på "Världen som vilja och föreställning" nån gång med högst begränsad framgång, men "Parerga und Paralipomena" (på engelska och inte tyska, gubevars!) har gått bättre, även om jag inte läst hela. Och du?

Creutz sa...

Lilla O: Minsann, vilka märkliga kommentatorer du har på din blogg emellanåt...! Du har min fulla sympati!

Susanne sa...

Tack för ditt boktips på Åke Englunds blogg!
Din blogg är en riktig guldgruva för en bokälskare som jag :)

Creutz sa...

Det var roligt att höra! Merci!

Anonym sa...

Hittade denna fantastiska blogg idag och har tipsat flera bokälskande vänner...!
För några år sedan läste jag en mycket ovanlig och helt otidsenlig bok som jag tänkte tipsa dig om, nämligen Magnus Stenbocks bok "Tankar och synpunkter i några av tidens frågor" från år 1961, en bok som därefter kommit ut i sammanlagt åtta reviderade upplagor, den senaste 2002.
Kanske något för dig att recensera på din blogg!?

Med vänlig hälsning
Charlotte

Creutz sa...

Åh, tack!

Magnus Stenbocks bok har jag i hyllan, sannerligen en otidsenlig bok! Men har aldrig läst den pärm till pärm. Dock! Kunde kanske vara dags för det. Tack för tipset!