torsdag 11 juni 2009

Bokrecension: Svenska oförskämdheter

Svenska oförskämdheter är en samling citat, sammanställda av Tina Westerlund.

Det här är en rätt rolig citatbok. Drygt 150 sidor arrogans och ordledes käftsmällar. Allra bäst är de citat som ger knock-out på motståndaren utan att vara vulgära, bara dräpande. Här finns klassiker av Strindberg:
"Det oförskämda bedrägeri som spelades med Högstedts Piccadon à 65 öre kannan och Lettströms majsoblater à 1 krona skålpundet, vilka av prästen utgåvos för att vara den för över 1 800 år sedan avrättade folkuppviglaren Jesus av Nazarets kött och blod." (sid. 123)
Det finns för övrigt ett kapitel som i sin helhet har Strindberg som tema. — I boken finns också moderna klassiker, som detta av Jan Guillou om Stieg Larsson:
"Det finns tydligen en oslagbar metod att lansera sig litterärt. Att dö." (sid. 119)
Här finns smällar av alla de slag. Pär Fagerström skriver om kvällspressen:
"Dagens Industri är för dem som äger landet, Svenska Dagbladet för överklassen, Dagens Nyheter för medelklassen, Metro för arbetarklassen, och Expressen och Aftonbladet för dem som vill läsa om vilka kvinnliga statsråd som eventuellt har lyft sina bröst." (sid. 143)
Svenska oförskämdheter är uppdelad på 14 olika kapitel. Sist följer ett användbart personregister där de i boken förekommande får en not om vilka de är eller var. — Volymen bjuder på fin förströelseläsning. En del leenden lockar den fram, och inför vissa särskilt vassa formuleringar kan jag till och med känna underhållande häpnad. Kanske finns det en och annan svensk Oscar Wilde ändå, när det gäller stilfulla verbala lustmord...

0 kommentarer: