fredag 12 juni 2009

Bokrecension: Sexikon

Sexikon: Ett sexuellt lexikon är en chockrosa liten bok skriven av Jeanette Almsberg och Sara Johansson.

A till Ö i sexualitet. Här radas sexuellt överförbar sjukdom efter sexuellt överförbar sjukdom upp, med mellanspel av diverse parafilier och slanguttryck för diverse mer eller mindre avancerade sexuella aktiviteter. Och så en massa termer som synes som hämtade från nån bok om den mänskliga genitalanatomin. Ord som formikofili (att bli upphetsad av att ha insekter omkringkravlandes på kroppen) och plushophilia (att bli upphetsad av uppstoppade djur) får man som väl är förklarade för sig.

En stor fördel med boken är att den inte är moralistisk. Den har en lättsam och lättläst ton. HBT-medvetenheten är mycket stor, och homosexualitet, bisexualitet och transsexualitet inkorporeras väl i texten och får ett naturligt utrymme.

Men visst, det är ett stort fokus på listande av smått spektakulära sexualiteter. Kuriosaintressant kanske, men hellre då längre uppslagsord på mer centrala begrepp. BDSM får ofta förekommande referenser: kanske kunde man samla allt som hör till det under uppslagsordet BDSM. Sexuellt överförbara sjukdomar får också många olika uppslagsord. Visst skulle det kunna sammanföras till ett längre inlägg, men de särskilda uppslagsorden hänvisandes till huvudinlägget.

Ska man läsa den här boken då? Nåja, det kan man väl. Om man nu känner för det.

0 kommentarer: