onsdag 29 juli 2009

Bokrecension: Boken denna sällsamma vara

Boken denna sällsamma vara [sic!, fortfarande utan kommatecken...] är skriven av Oscar Setterblad.

Boken denna sällsamma vara är en hyllningsskrift till boken i fyra delar. Den första delen handlar om boken i sig, den andra delen om förläggaren, den tredje delen om bokhandlaren och den fjärde och avslutande delen om boksamlaren. Det är en kort bok, bara drygt fyrtio onumrerade sidor.

Setterblad lyfter boken som fenomen till skyarna, som något som bevarar kulturen och stärker civilisationen. Han skriver om det annorlunda värv de har, som har boken som levebröd, vare sig som författare, tillverkare eller försäljare. Boken denna sällsamma vara innehåller en mängd citat och anekdoter om de områden som den behandlar, och är enligt bifogat blad någon form av nyårsgåva utsänd av Bokförlaget Gothia AB till nyåret 1960.

Själv hittade jag den lilla skriften på ett antikvariat här i Borås, och fastnade för det lilla formatet och det estetiska utseendet: kalligrafisk framsida, lumppapper och luftig layout. Den visade sig innehålla en hymn till bokläsandet, och den slår ner på undanflykter och ursäkter för att inte vara en boktillvänd människa, på det sätt boktillvända människor ibland förhåller sig till de icke boktillvända människorna.

En glädjande sak med att besöka antikvariaten är väl att hitta små bortglömda och udda titlar inträngda mellan andra bortglömda och udda titlar; man plockar fram dem, bläddrar lite, finner nånting med dem lockande, och ger dem en ny ägare för en kostnad som motsvarar mindre än ett halvt cigarettpaket... Länge leve de härliga små antikvariaten!

0 kommentarer: