söndag 8 februari 2009

Bokrecension: The Rising

The Rising är skriven av Brian Keene.

I The Rising strålar ett antal människors liv samman genom omständigheterna, efter att de döda börjat bli levande igen. Främsta romangestalten är Jim, som i bokens inledning barrikaderat sig i bombskyddet i trädgården, medan hans döda fru försöker nå in till honom tillsammans med nån likaledes död granne. Dock får Jim ett telefonsamtal till mobilen. Han hinner inte ta samtalet, men på mobilsvaret hör Jim att det är hans son, Danny, som ringt. Danny berättar att han gömmer sig på vinden där han bor – med Jims exfru och hennes nya partner.

Så får Jim ett uppdrag, och det uppdraget är driven genom hela berättelsen. Han ska rädda sin son. Det är tråden som slingrar sig igenom beskrivningen av civilisationens hastiga sammanbrott.

De levande döda i The Rising är inte stereotypa på alla vis. Det är inte fråga om att några virus väckt dem igen. Det antyds kraftigt att det är fråga om demoner, som intagit de kroppar som själar nyligen lämnat. De levande döda är vidare intelligenta, de kan skjuta och köra fordon och planera överfall.

The Rising är en alldeles utmärkt äventyrsroman, medryckande och lättläst. Rekommenderas varmt, om man som jag gillar katastrofskildringar i litteraturen.

2 kommentarer:

marlan sa...

Låter lite som... Hanteringen av odöda?

Creutz sa...

Touché! Men här är de döda ondare (om än mindre skrämmande) och farten högre.