måndag 6 juli 2015

Bokrecension: Ensam på Mars | Andy Weir

Ensam på Mars (eng. The Martian) är skriven av Andy Weir (f. 1972). Svensk översättning är gjord av John-Henri Holmberg. Den ursprungliga utgåvan gav Weir ut på eget förlag 2011, varefter ett förlag köpte rättigheterna och gav ut boken på nytt 2014. I Sverige gavs Ensam på Mars ut av Bookmark 2015.

* * *

Ensam på Mars utspelar sig i en snar framtid. Människan har besökt Mars tidigare, och astronauten och botanikern Mark Watney är medlem av den tredje expeditionen dit. Expeditionen får emellertid avbrytas i förtid på grund av en sandstorm. När basen evakueras träffas Watney av metallskrot och försvinner. Den övriga besättningen tror att han avlidit och lämnar planeten.

Men Watney dog inte. Snart märker man på foton från Nasas satelliter att Watney lever. Och läsaren får följa utvecklingen dels i form av Watneys logganteckningar, och dels i olika former av prosastycken, som till exempel berättar om vad som händer hemma på jorden.

* * *

Ensam på Mars innehåller en mängd tekniklingo som åtminstone för mig är nästan omöjligt att hänga med i. Vad jag förstår har Weir strävat efter att vara så korrekt som möjligt i alla sina beskrivningar; hur som helst skänker terminologin onekligen realism åt berättelsen.

Och maskinerna är livsnödvändiga för Watney, som förutom botaniker är ingenjör och därför har gott handlag med dylika ting. För att ens ha en chans att överleva en längre tid på en främmande och fientlig planet tvingas han till mer eller mindre vågade experimentella lösningar.

Lyckade uppfinningar blandas med diverse nederlag och katastrofer. Det gör romanen spännande.

Men mest intressant är ändå själva scenariot, som skänker oss en slags Robinson Kruse på en främmande himlakropp, en Robinson Kruse för det 21:a århundradet. Ensamheten är hemsökande men Watney lyckas på något vis skapa sig en slags tillvaro i expeditionens övergivna habitat, med expeditionens övergivna fordon, övergivna instrument, datorer, personliga tillhörigheter och omgiven av planetens outtömliga förråd av sand, sand, sand.

Det som skildras är den mänskliga livsviljans kraftfulla manifestering i form av att våga hoppas, och våga sträva efter mål — fastän de synes smärtsamt avlägsna — om de blott kan hjälpa till att bevara livet.

* * *

Jag ska inte avslöja hur det går för Watney. Därför kan jag inte heller gå in i detalj på vad han tar sig för och vad han råkar ut för som strandsatt på en öde planet. Men ett hisnande äventyr är det fråga om, ständiga livsfaror tränger sig på, och en övergripande kapplöpning mot tiden är hela tiden närvarande.

Romanen är välskriven. Åtminstone i den svenska översättning av John-Henri Holmberg som jag läst, äger prosan en påtaglig realistisk stämning.  Watney framstår som en äkta person, och då som en ganska humoristisk figur, som sitt stora kunnande som expeditionens botaniker och ingenjör till trots är helt jordnära, nästan lite charmigt barnslig.

* * *

Ensam på Mars kommer som film i höst. Det ska bli intressant att se vad filmmakarna gjort av berättelsen. Jag hoppas att de bevarar Watneys genuinitet, men också den lite kusliga känslan av den röda planetens ödslighet.

Och så får vi se hur bokens generalfråga ställs — nämligen hur stora offer är det värt att göra för att rädda en enskild människas liv?
— — —
Ensam på Mars (eng. The Martian), Andy Weir. Bookmark 2015. ISBN: 978-91-87441-11-0.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar