torsdag 31 januari 2013

De gamla tidningarna, allmogen och tragiken

Jag återvänder till detta med att läsa gamla tidningar. Mot mitten av 1800-talet hanterar dessa långt ifrån enbart officiella nyheter och tillkännagivanden. Nu skymtar allmogen och vanligt folk fram i stor utsträckning, dessa det vanliga livets människor, som ofta är mig mer fascinerande än de vars liv dokumenterats i så mycket större utsträckning.

Ofta är de korta men detaljerade notiserna tragiska. Någon har måhända dött i en grym olycka, eller via självmord. En kort text som stod att läsa i Dalpilen, i dag för 156 år sedan, vibrerar av denna tragik, som väl nu endast är bevarad åt oss i denna tidningsnotis — och möjligen i någon än kortare anteckning av en präst i församlingens dödbok.

* * *

Tidningsklipp ur Dalpilen, lördagen den 31 januari 1857.
Linköping. Sistl. Annandag Jul har lifgrenadieren Anders Peter Trasts hustru, Brita Cajsa Jacobsdotter, medelst hängning sjelf afhändt sig lifwet, till följd af iråkad sinnesswaghet och oro öfwer förlusten af alla sina barn, som, fyra till antalet, de 3:ne yngsta i slutet av nästl. September och den äldsta, 13 år gammal, den 4 Oktober aflidit.
* * *

0 kommentarer: