fredag 23 september 2011

Nesser, litteraturkritik och bloggarna

Håkan Nesser var med i SVT Debatt på torsdagskvällen. Där ondgjorde han sig över bloggar. Åtminstone går det att tolka så. Vill man vara välvillig, ondgjorde han sig över att tidningarnas litteraturkritiker även har bloggar, i synnerhet den recensent som för ett tag sedan sågat hans senaste roman. Vad nu problemet kan vara med det.

Oavsett hur man ska tolka Nesser — och jag väljer nog att tolka det som att han är ur led med tiden och helt enkelt inte förstår genomslagskraften i moderna medier — så må det slås fast, att litteraturbloggar är viktiga. Inte som konkurrenter till de professionella kritikerna i morgon- och skymningspress, men som komplement; inte endast Allsvenskan är nödvändig för ett levande fotbollssverige, utan alla divisioner där inunder också, som inte får samma uppmärksamhet: arméerna av engagerade utövare.

Så ock med bokbloggare. Vi är bland de mest engagerade av bokläsarna. Vi tipsar varandra om god litteratur. Vi hittar bland varandra de som har liknande smak, och de som har helt annorlunda smak. Vi ger nya perspektiv åt varandra, diskuterar och delar glädjen i att ta del av god litteratur.

Så tack till er som skriver om litteratur i bloggar. Tack för alla tips och alla goda texter. Tack för intelligenta analyser. Tack för insikter i den mångbottnade parallellvärld som litteraturen är för oss.

0 kommentarer: