söndag 10 oktober 2010

Lennart Didoff: Ekon kring medelhavet

Jag fick i mina händer en bok med målningar av konstnären Lennart Didoff: Ekon kring Medelhavet: En antologi med målningar av Lennart Didoff.

Didoff har specialiserat sig på målningar med motiv från trakten kring Medelhavet. I boken får vi ta del av en stor mängd av dessa målningar, bisuttna av textstycken som behandlar samma trakt: det är dikter, prosautdrag, brev, resebeskrivningar.

Jag är ingen konstkritiker, och kan inte ge en rättvisande skildring av Didoffs vackra målningar, men jag kan hantera bilderna som poesi, ett område där jag är mer hemma. Bilderna, som föreställer landskap, skulpturer och detaljer är djupt suggestiva. Bilden Ung man i Pythagoreion som ackompanjeras av Hjalmar Gullbergs dikt »Huvud betraktat« är en av dessa mycket suggestiva bilder: här har vi en målning av en staty av en yngling, för alltid frusen i tiden, och således bevarad. Gullberg:
»Det krusiga håret
av pantelisk hyacint
den oförvissneliga
Alltid tjugo år.«
Texten passar här och annorstädes utmärkt tillsammans med Didoffs målning. Vi ser en detalj av Colosseum, platsen för så mycket glädje, så mycket lidande – platsen där det i dag har rests ett kors, för att minna om de kristna som där fick sitt martyrium som gåva av kejsaren. Jag gillar detaljen, på samma sätt som jag gillar fragmentariska texter: något litet, inkapslat och – just det – bevarat. Något litet brutet loss från den värld där det återfinns eller återfanns i sin helhet.

Vi har tolkningen av vågor som slår in över Siciliens kust. Vi har de romerska pelarna som sträcker sig upp mot den blå skyn. Vi har vad som återstår av en staty i Eleusis: en fot, en ankel, en vad. Vi har trappor vid palatset på Knossos...

Ekon kring medelhavet kunde knappast ha fått en bättre titel. Vad läsaren och betraktaren får del av är just ekon från en tid som fanns, men som inte längre finns. Det skänker en värdig melankolisk känsla, ungefär som den finstämda dysterhet kyrkogårdsvandraren känner, när han läser namn på stenarna över de sedan länge döda: de fanns, men finns inte längre.

Lennart Didoffs hemsida finns här. Utvalda bilder finns här.
– – –
Ekon kring medelhavet: En antologi med målningar av Lennart Didoff, Lennart Didoff, B4PRESS 2010, ISBN: 978-91-86237-41-7.

0 kommentarer: