söndag 18 oktober 2009

Rättstavningsövning

Med bloggrevolutionen följer ett ivrigt bloggande av var och en. Häromdagen läste jag att en av de mest lästa bloggarna är Kissies blogg, som beskriver en artonårig tjejs vulgära leverne. Men det ska jag inte ha mer åsikter på nu. Jag är mer intresserad av språkhanteringen. Så här skriver Kissie i ett inlägg, som hon kallar "Killar är skit och jag är bakis".
"Jag är så bakis right know.. Lika bra, då slipper jag tänka på alla idioter till killar, (oyeah, killproblem så det skriker om det)!! Jaja iaf, hela kvällen var hur bra som helst, jättemycket folk, bra stämmning, folk var trevliga osv osv! Jag drack för mycket och posade stenpackad med läsare bland annat, life of Kissie lixom.. ;)"
Hur skulle man kunna låta bli att rätta en sådan text? Röd text: ändringar eller tillägg.
Jag är så bakis right now... Lika bra, då slipper jag tänka på alla idioter till killar, (oh yeah, killproblem så det skriker om det)!!! Jaja, iaf, hela kvällen var hur bra som helst, jättemycket folk, bra stämning, folk var trevliga, osv., osv.! Jag drack för mycket och posade stenpackade med läsare, bland annat. Life of Kissie lixom... ;)
Nå, jag är inte språkkonservativ. Men jag tycker det är djävligt roligt att greja med sånt här... Så djävla roligt att jag tar ett exempel till! Först originalet, från inlägget "Ni blir bara hatade!":
"Skillnaden mellan mig och dom bloggarna som härmar mig är att jag är bra på det jag gör, orginell och kommer på alla ideér samtididigt jag har riktiga vänner på sidan om och är riktigt trevlig mot alla som är det mot mig!"
Nu den justerade versionen:
Skillnaden mellan mig och de bloggarna som härmar mig, är att jag är bra på det jag gör, originell och kommer på alla idéer, samtidigt som jag har riktiga vänner vid sidan om och är riktigt trevlig mot alla som är det mot mig!
Nå, är jag elak nu? Kanske det. –

7 kommentarer:

Hanna sa...

Hahahaha! Det är nästan spö-straff på "dom" istället för "de". De grammatiska felen är värre än stavfelen men kan inte låta bli att småfnissa åt själva innehållet i Kisses blogg. Jag är väl tant men, dagens ungdom.

Creutz sa...

Det är stort underhållningsvärde i alla fall...

Poeten sa...

Jag skriver nästan alltid dom. Står för det också. Ibland även säjer istället för säger. Kan hända att jag har någon form av dispens.

Creutz sa...

Poeter har alltid dispens från alla regler. Så är det bara.

Poeten sa...

Om jag nu är poet, man kan aldrig vara säker.

marlan sa...

hahaha, ibland får man vara lite elak!
Jag blir själv väldigt irriterad på människor som skriver slafsigt... Dessbättre har jag läst ett moment språksociologi så jag kan efter att ha gjort en fältstudie på Facebook förankra varför mäniskor skriver så slafsigt som de gör - i en vetenskaplig kontext.
Då känns det lite bättre.

Creutz sa...

Åh, det låter intressant!

– Och som Schopenhauer skrev nånstans: man ska alltid bedöma en person efter det första brevet man läser av dem. – Undrar om det går att applicera på bloggar också...?