onsdag 11 februari 2009

Bokrecension: Erfarenhetslexikon

Erfarenhetslexikon: En handbok som bygger på glada, roliga, sura och bittra erfarenheter är skriven av Kjell Eriksson och Ola Karlsson.

Boken består av en mängd katalogiserade erfarenheter av olika slag. Under avdelningen "Livsstil och identitet" återfinns, som ett exempel, följande erfarenhet:
"Offentlig
'Den är rik, vars rikedom ingen känner till' – Gunvor hade hellre haft erfarenhet av det ordspråket än den hon fick efter sitt trisskrap i TV4 där hon vann fem miljoner. Hon fick 4325 tiggarbrev." (sid. 85)
Erfarenheten är plausibel. Men i boken återfinns också mindre plausibla erfarenheter med föregivna verkliga bakgrunder. Det får mig att undra om inte författarna helt enkelt hittat på lejonparten av erfarenheterna som beskrivs i boken. Även om det finns undantag, som helt klart är realistiska.

Boken är underhållande och mycket lättläst. Råden och uppmaningarna läsaren får på basis av erfarenheterna som beskrivs är genomgående cyniska och kalla. Emellanåt känns putslustigheten nära. Ett skämt som avslutas så här är inte nödvändigt:
"När han kom fram såg han att det inte var en flaggaffär utan en förening för män med brutna handleder." (sid. 126)
Men på det stora hela är boken läsvärd, och kan nog passa särskilt bra som läsning på spårvagn, vid sömnsvårigheter, eller andra små pauser.

0 kommentarer: